środa, 31 sierpnia 2011

kulinarnie...

Chocolate Apple Betty


W moich kulinarnych podojach na początek deser. Jakoś lubię od słodkiego zacząć. Polecam ten wyśmienity deser dla wszystkich, którzy kochają jabłka. Jest łatwy w przygotowaniu, a cudowne jest w nim to, że jest chrupiący, miękki i słodki. Czego chcieć więcej.

Dla 4 osób.
Można podawać z ubitą śmietaną, lub lodami waniliowymi.

Składniki:
1. 1kg twardych jabłek, obranych i posiekanych w kawałki
2. 30g masła
Na masę przykrywającą jabłka
1. 125g drobnych kawałków chleba
2. 100g jasnego brązowego cukru- może być też zwykły
3. 100g gorzkiej czekolady, posiekanej na dobre kawałki
4. 75g roztopionego masła
5. 3 duże łyżki syropu Golden- jeśli nie możecie znaleźć tego syropu to można dodać zwykłego czystego miodu, lecz nie o mocnym smaku.

Obierz i pokrój jabłka na kawałki. W międzyczasie roztop masło w dużym garnku. Dolej trochę wody. Kiedy jabłka zmiękną lecz jeszcze nie stracą swego kształtu przenieś je naczynia żaroodpornego- brytfanny, małej blachy.
Zmieszaj kawałki chleba, cukier, czekoladę i później pokryj tą mieszaniną jabłka. Roztop masło wraz z syropem golden bądź miodem w małym garnku. Roztopioną miksturą polej wcześniejszą mieszaninę z chleba czekolady i cukru. Bądź przekonany że cała mieszanina jest polana.
Piec w piekarniku (190 stopni/ gaz nr 5) przez 35 minut, dotąd aż jabłka są miękkie a górna warstwa złota i chrupiąca.
Przepis zaczerpnięty od Nigelli Lawson =D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz